Selecteer een pagina

Erica speelt PIGINI Super Bayan Sirius

Erica Roozendaal

Gedicht van Ida Vos

Architectures of Silence

‘Klanken uit de aarde’

CD opname

Afgelopen zomer is Erica speciaal naar IJsland geweest met een heel bijzonder doel: een CD opname, een debuut voor solo accordeon. De titel is ‘Architectures of Silence’, dat is tevens het thema wat je over de gehele CD terugvindt. Het gaat letterlijk over stilte, dat wat je niet kunt pakken, vastgrijpen of doorbreken. De opnames vonden plaats in een heel bijzonder kerkje en op buitenlocaties in de betoverende IJslandse natuur waar het geluid van o.a. een pruttelende modderpoel kon worden gevangen.

Repertoire

De CD bevat nieuwe werken en oude Nederlandse muziek uit 1600 die ‘niemand’ meer kent. Maar liefst 2 componisten schreven speciaal voor Erica een nieuw stuk. Murmur in the Wind door de Iraanse componist Farshid Samandari en Met Sinen Blancken Swaerde door Igor Iofe uit Uzbechistan.

Nieuwe muziekstijl

De eigenaar van het CD label Loplop noemt de muziekstijl ‘Future Folk’, deze is volgens hem niet te plaatsen, maar wel van deze tijd. Daarmee is dan een prachtige nieuwe terminologie voor een nieuwe stijl geboren.

Gedichten en muziek

Ook gedichten van Ida Vos, de moeder van de violist Bert Vos, een van de gastmuzikanten op deze CD waar Erica veel mee samenspeelt, zijn van muziek voorzien. De gedichten vertellen over het onderduiken, het zwaarste was stil te blijven, wel 3 jaar lang. Die stilte, het beklemmende gevoel maakten dat Erica de gedichten van muziek wilden voorzien.

Gastmusici

Verder speelt Erica met Bert Vos een volkslied uit 1600 en speelt ze met Frank Aarnink, een uit Nederland afkomstige percussionist die op IJsland woont en bij het IJsland’s symfonie orkest werkt. Dit stuk heet ‘Rememories’ een samensmelting van ‘memories’ en ‘remember’, wat wil zeggen ‘je herinnert je herinneringen, het kan, iets vormen dat is geweest. Herinneringen maken, dat doe je met alles, ook met muziek maak je iets wat direct in het verleden zit. Je creeert iets vanuit niets, ook een eigen stuk.

IJsland en stilte

Stilte is er altijd, maar er is meer dan stilte, alles begint met niks. De aarde, IJsland, 2 continentale aardplaten  die elkaar ontmoeten, frictie, een onnoemelijke grote spanning. IJsland is stil, er is leegte en rust totdat de aarde van zicht doet spreken. Het borrelt, bubbelt, spuugt as, rook en lava. IJsland is een fascinerend land, het geeft een tastvaar gevoel over het ontstaan van de aarde.

Crowdfunding

Met de opnames is de eerste stap voor de CD is gezet, maar nu is het zaak deze te produceren. Daarom is er via Voor de Kunst een crowdfunding project aangemeld. Erica heeft een aantrekkelijk pakket met diverse tegenprestaties samengesteld zo kun je de CD bestellen, ook als ‘Limited lava edition met echte IJslandsche lava, anzichtkaarden, een ringtone, concert, lezing, les, etc…

 

Bert en Erica geluiden opnemen bij een pruttelende modderpoel