Concerttip van Otine

”een verstrengeling van wondermooie accordeonimprovisaties met de fluwelen tonen van de trompet tot filmische muziek”

Tuur Florizoone (accordeon) en Eric Vloeimans (trompet)
‘Ik was al jaren geïnteresseerd in het geluid van het accordeon, maar had daar nog nooit de juiste muzikant bij gevonden. Totdat ik op het werk van Tuur Florizoone gewezen werd.’ Nadat Eric Vloeimans opnames van de Vlaming had gehoord wist hij genoeg, die muzikant moest en zou hij ontmoeten! Hij zocht hem op met de vraag die je kinderen ook vaak aan elkaar hoort stellen: ‘Wil je met me spelen?’ Dat wilde Florizoone wel, graag zelfs. ‘Gelukkig kende hij mijn werk en toen was het eigenlijk meteen duidelijk’, aldus Vloeimans.

‘Soms ontmoet je iemand en daar spreek je misschien hooguit drie minuten mee, en toch lijkt het of je die ander al een eeuwigheid kent. Zo was het met Tuur ook… alleen spraken we niet, maar maakten we muziek. De muziek is onze taal.’

Trompettist Eric Vloeimans is een topattractie in de Europese jazzscene. Niemand haalt zoveel verschillende klankkleuren uit de trompet, niemand heeft zo’n ferme en tegelijk warme toon, niemand speelt zo intens en weet dat de zaal ook tot in de tenen mee te laten voelen. In korte tijd is accordeonist/componist Tuur Florizoone uitgegroeid tot wellicht een van de meest geliefde muzikanten van Vlaanderen. Hij won voor zijn soundtrack voor de film Aanrijding in Moscou in 2008 de publieksprijs op de World Soundtrack Awards en werd ook genomineerd voor de Prijs van Beste Muziek bij de Europese Filmprijzen.

Met grote flair en onweerstaanbare podiumprésence bewijst hij dat zijn ongewone instrument tot meer in staat is dan de gebruikelijke hoempapa op de straathoek. Melancholische, eenvoudige melodietjes die de aanzet zijn voor een breed palet aan emoties en kleuren zijn Tuurs forte. Met een minimum aan middelen, zoveel mogelijk muziek maken. De passie en emotie vonkt van zijn accordeon. Samen met Eric Vloeimans belooft dat vuurwerk. Wat er precies gebeurt, hangt af van het moment. Zeker is in ieder geval dat deze prachtige combinatie u alle hoeken van muziek laat horen. Twee giganten samen op Podium Windkracht: een concert om naar uit te kijken!

Aanvang: Zondag 28 mei, 12.00 uur
Entree: € 5,00 graag reserveren 0492 529009 of www.cacaofabriek.nl
Plaats: Expo ruimte Cacaofabriek, Cacaokade 1,  5705 LA Helmond


Debuut-CD SaxYOn

Beste accordeonliefhebbers,

Met mijn duo met saxofoon, SaxYOn, ben ik druk bezig om het proberen mogelijk te maken dat we onze eerste CD kunnen gaan uitbrengen!

We hebben een prachtig programma, met o.a. de Dance Preludes van Lutoslawski, Het oude kasteel van Moussorgsky, Film en Miniature van Martinu, mooie canzones van Frescobaldi en muziek van Bach.

Nu komt er alleen nogal wat bij kijken voordat de CD er is:
– rechten op bepaalde muziek
– huur van de opnamelocatie
– de opnametechnicus, mixen, masteren etc.
– ontwerpen van het CD-boekje
– het persen van de CD’s en het drukken van de boekjes
– en nog veel meer

Daarom zijn wij op de site VoorDeKunst een crowdfundingsactie gestart. Via deze actie is het o.a. mogelijk om de CD vast te bestellen, maar ook allerlei andere dingen hebben we daar te bieden, van tickets voor het première-concert tot een huiskamerconcert of een kennismaking met onze instrumenten d.m.v. een les.

Als wij op deze manier een deel van de CD’s al verkopen, dan sparen we beetje bij beetje het bedrag bij elkaar om dit hele project uit te gaan voeren. We zitten al op meer dan 50% van het benodigde bedrag

Zouden jullie ons willen helpen om de 100% te gaan halen? Ons project is via deze link te vinden: https://www.voordekunst.nl/projecten/5618-debuut-cd-saxyon-1

En geen zorgen: als je nu geld doneert voor een CD, maar we halen ons doelbedrag niet, dan krijg je het volledige bedrag gewoon weer teruggestort op je rekening. Als jullie interesse hebben in onze CD, dan zou steunen op deze manier echt fantastisch zijn, want dan hebben wij iets meer zekerheid voor we met het hele project beginnen!

Hartelijke groeten,

Ellen Zijm

P.S. Doorsturen naar eventuele andere geïnteresseerden mag natuurlijk. Graag zelfs!


Workshop Jazz & Pop voor accordeondocenten

Heb je je als docent ooit weleens afgevraagd hoe je met een leerling met jazz begint? Of hoe je een popnummer kunt begeleiden op de baskant zonder dat het meteen een volks karakter krijgt? Of hoe je op een eenvoudige manier improvisatie en vrij spelen kunt verwerken in je lessen?

De workshop Jazz en Pop voor docenten is een kennismaking met het gebruik van jazz en pop in de lespraktijk voor accordeonisten. Omdat het voor klassiek georiënteerde docenten soms lastig kan zijn om elementen uit de jazz en pop te gebruiken binnen hun lespraktijk, is deze workshop een manier om hierin nieuwe ideeën en mogelijkheden te geven.

Maar ook wat complexere informatie betreft akkoord-gebruikt, balgtechniek en swingtiming zal worden gesproken en gedemonstreerd. Toepassingen en oefeningen voor thuisstudie zullen hiervoor worden gemaakt en meegegeven.

De workshop bestaat uit een praktisch gedeelte (90 min) waarin er diverse oefeningen worden gegeven in een groep van maximaal 15 personen. Een lezing over de toepassing van Jazz en Pop op accordeon (90 min) en een korte lezing over de geschiedenis van Jazz op accordeon (30 min).

7 oktober 2017 ArtEZ conservatorium (Utrechtsestraat 85, Arnhem) deelname € 15,00 (€ 10,00 voor Novam-leden) door Rik Cornelissen (hoofdvakdocent ArtEZ accordion Jazz & Pop) Meer info & aanmeldingen via info@rikcornelissen.com